Iqbal Masih - föreläsning

Hade föreläsning om denna underbara pojke idag.

Iqbal Masih - was a hero

Han var ett av 1900-talets mest kända barn. Han var skuldslav vilket betyder att han inte kunde bli fri förrän han betalt av en skuld åt hans mor för att genomgå en operation. Masih såldes för motsvarande ett hundra svenska kronor, och började jobba vid fyra års ålder för en lön på bara några få ören. Han var slav för ett mattföretag.
När han släpptes fri kämpade han för att hindra barn arbete. Han besökte Sverige ett antal gånger och fick även ett pris. År 2000 fick Iqbal Masih det första The World's Children's Prize for the Rights of the Child som någonsin utdelats.

Den pakistanske mattarbetaren Iqbal Masih blev en hjälte och talesman för barnslavar över hela världen. Men kampen hade ett högst pris. En vecka före sin död i april 1995 besökte han Sverige och berättade för svenska barn om sina erfarenheter.
 
Iqbal Masih sköts till döds med hagelgevär. Mordet klarades aldrig upp, men de flesta som följt fallet är överrens om att han mördades för sin kamp mot barnslaveriet. Han blev bara tolv år gammal.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0